marți, 28 aprilie 2009

Impozitul forfetar sau cum este cand habar nu ai economie

Pana la postarea legata de Tudor Vladimirescu, abordez un subiect legat de una dintre deciziile absolut cretine ale actualei guvernari: "Impozitul forfetar", cunoscut deja prin mediile de afaceri si sub denumirea de "Birul lui Pogea".

Inainte de considerentele economice ale acestei masuri dezgustatoare, cateva explicatii.
Acest impozit forfetar se aplica nediscriminatoriu la toate firmele din Romania, eliminand astfel vechiul sistem de impozitare bazat pe impartirea in micro-intreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si mari. El presupune taxarea pe venit, a unei sume fixe in cazul in care te incadrezi intr-o anumita valoare a veniturilor.

Si acum aberatiile lui Pogea, acest Guru al finantelor publice, pus acolo de PDL si Basescu doar sa jupoaie si ceea ce mai ramane dupa ce trece criza peste intreprinzatorii din Romania.

Prima aberatie: Impozitul intra in vigoare la 1 mai 2009 !!!!!!! deci prima luna din actualul exercitiu bugetar se calculeaza vechea formula si urmatoarele 11 pe noul bir forfetar. Nu la 6 luni, nu la inceput de an financiar, ci cand vor muschii lui Pogea.

A doua aberatie: Impozitul forfetar se aplica pe exercitiul bugetar anterior [ 2008 ] si se plateste pe cel curent [ 2009]. Sau mai simplu .... cand ti se calculeaza cat ai d eplatit in 2009 se ia in vedere venitul [ cifra de afaceri ] din 2008. Ori asta contravine oricarei reguli de bunsimt din 2 motive elementare:
1. Firmele deja au platit impozitul pe venit/profit pe anul 2008 ....
2. Financiar vorbind 2008 a fost un an bun, fata de dezastrul economic din 2009.

Dar aici intervine geniul bolnav al domnului de la PDL pe nume Pogea, s-a gandit domnia sa ca daca raporteaza la anul 2009 nu are ce incasa, insa daca raporteaza la nivelul anului 2008 .... isi umple pivnita cu galbeni.

Personal sunt stupefiat de felul in care actuala guvernare decide sa lupte cu criza, omorand prin acest impozit micile afaceri .... In acest an incasarile in general au scazut cu aproape 40% , iar PDL si PSD hotarasc absolut strigator la cer, sa mareasca impozitele, reusind sa falimenteze o gramada de firme mici unde lucreaza colegii, rudele sau poate chiar cei mai apropiati dintre noi.

Asa ne trebuie daca votam marinari si analfabete cu nume de presedinte , in loc sa dewschidem ochii si sa intelegem odata pt totdeauna ca performanta economica a unei tari si bunastarea ei nu depinde de cat de bine ii sta suvitza lui X , ci doar de masurile ce tin de dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii pe care PDL si Basescu au decis sa le omoare pt ca oricum ele nu produc borduri si asfalt.

Niciun comentariu: